Wie schuilt er eigenlijk achter die mooi geordende boekenrekken? Leer hier de bibliotheekmedewerkers kennen van A tot Z.

 

Leon, de leeslama

Foto van lama poppetje voor inkom van bibliotheek

Leon de leeslama is een vaste waarde geworden in de bib. Hij komt geregeld langs. Leon is erg fan van de grote, houten trappen in de bibliotheek. En van de boeken natuurlijk. Soms kan hij echt niet kiezen welke boeken hij het liefst leest. Af en toe vind je hem ook teruggenesteld in een krant met een kopje thee. Het liefst praat Leon met de andere dieren, die verstopt zitten in de prentenboeken. Kortom, de leeslama weet het al lang: lezen is een feest!

Annemie Van Isterdael

Annemie is de bibliothecaris. Zij coördineert de hele bibliotheek en zorgt ervoor dat alles vlot verloopt. 

Contact: avanisterdael@stgilles.brussels


Martine Van Hoeck

Martine is onze bibliotheekmedewerker. Zij staat in voor de administratie, beheer van het gebouw, onderhoud van de collectie en het baliewerk. Ze is tevens ook onze NT2-specialist. Elk belangrijk moment wordt vast en zeker ingezet met een tasje 'echte' (Bialetti) koffie. Martine houdt niet van lang vergaderen, maar tegen koken en lekker eten zegt ze steevast 'ja'. Het zijn dan ook de non-fictie boeken over koken, tuinieren en duurzaamheid die haar echt kunnen boeien. 

Favoriete boekenquote: "Neem elk object in je hand en vraag af : word ik er blij van? Zo ja, dan hou je het. Zo nee, weg ermee." uit Opgeruimd van Marie Kondo

Contact: mvanhoeck@stgilles.brussels

Silke Lenaerts

Silke is in de bibliotheek verantwoordelijk voor de communicatie en publiekswerking. Haar herken je vaak aan de smartphone in haar hand, waarmee ze alle evenementen en activiteiten probeert vast te leggen. Ze is zot van taal en tekst, toffe flyers en sprekende beelden. Haar favoriete boeken zijn de Engelstalige young adult boeken. Verder heeft Silke ook een zwak voor alles wat met Scandinavië te maken heeft. 

Favoriete boekenquote: "I like to see people reunited, maybe that's a silly thing, but what can I say, I like to see people run to each other, I like the kissing and the crying, I like the impatience, the stories that the mouth can't tell fast enough, the ears that aren't big enough, the eyes that can't take in all of the change, I like the hugging, the bringing together, the end of missing someone" uit Extremely Loud & Incredibly Close van Jonathan Safran Foer

Contact: slenaerts@stgilles.brussels

Sarah Michielsen

Sarah is verantwoordelijk voor de bibliotheek in de gevangenis van Sint-Gillis. Ze omschrijft zichzelf als een gretige alleslezer en daarom vindt ze werken in de bibliotheek net zo fijn. Ze kan dan ook moeilijk kiezen tussen fictie, non-fictie, prentenboeken, kunstboeken, kookboeken en zelfs de krant. Maar als ze echt moest kiezen, dan zijn de romans van o.a. Haruki Murakami, Philip Roth, Paul Auster, Lydia Davis, Annelies Verbeke,... toch wel het meest haar ding. Net zoals van boeken, houdt Sarah ook van de lente, de zee, Brussel en onverwachte ontmoetingen. 

Favoriete boekenquote: "Books are funny little portable pieces of thought."  - Susan Sontag

Contact: smichielsen@stgilles.brussels

Tine Pellegrims

Tine is onze jeugdmedewerker die zich met veel enthousiasme achter de scholenwerking schaart. Vragen over klasbezoeken, lespakketten en dergelijke komen steeds bij haar terecht. Ze organiseert ook de Jeugdboekenmaand in onze bibliotheek. Tine heeft een boon voor de leesboeken voor de jeugd, en dan vooral voor de young adult boeken, die vindt ze helemaal top. Verder houdt ze van zingen, met de koerstfiets rijden en alles dat met letters te maken heeft, zoals lezen, handlettering,... Rijden op de Brusselse ring doet ze liever niet. Op woensdagnamiddag helpt ze je graag verder aan de balie of met het kiezen van een boek.

Favoriete boekenquote: "Never do anything by halves if you want to get away with it. Be outrageous. Go the whole hog. Make sure everything you do is completely crazy it's unbelievable." uit Matilda van Roald Dahl

Contact: tpellegrims@stgilles.brussels

Emmeline Vandeputte

Emmeline is onze jeugdmedewerker. Zij is verantwoordelijk voor de kinder- en jeugdactiviteiten rond leesplezier, mediawijsheid en oefenkansen Nederlands. Zij houdt zich voornamelijk bezig met het onderhouden van de collectie voor eerste lezertjes en kleuters en dat vindt ze super, want het is haar favoriete deel van de bib. Ze heeft een hekel aan witloof (eikes), maar bij zonnig weer vind je haar op een Brussels terrasje, daar fleurt ze helemaal van op. Hoe dan ook, op woensdagnamiddag laat ze die terrasjes graag voor wat ze zijn want dan vind je haar SOWIESO in de bib en helpt ze je graag met lezen, een boek kiezen, of zet ze je op creatieve weg.

Favoriete boekenquote: "Neem drie lijnen. Buig ze een beetje om. Schuif ze tegen elkaar. En hier is het landschap waarin dit verhaal begint." En dan ook nog alles wat daarna komt. Uit: Iep! van Joke Van Leeuwen.

Contact: evandeputte@stgilles.brussels

Wendy François

Wendy is onze jeugdmedewerker voor de jongsten, van 0 tot 3 jaar. Zij zorgt ervoor dat ook de allerkleinsten zich thuis kunnen voelen in de bib. Haar favoriete deel van de bib zijn de prachtige prentenboeken omdat zij vaak voor zich spreken. Door de magie van illustraties worden woorden soms nutteloos. Thrillers zijn haar ding dan weer niet. 

Favoriete boekenquote: "If you think reading is boring, you're doing it wrong."

Contact: wfrancois@stgilles.brussels