Scholen

Hier vind je alle informatie over wat de bib voor jouw school of klas kan betekenen

Klassenkaart

Per klas is er een klassenkaart, die geldig is voor de hele klas. Aan een klassenkaart zijn bijzondere uitleenvoorwaarden verbonden: 

-          De klas mag boeken voor een langere periode (langer dan 3 weken) ontlenen.

-           De klas mag een onbeperkt aantal materialen ontlenen.              

-          De klas hoeft geen boetes te betalen.   

De klassenkaart kan eenvoudigweg aan de balie worden aangevraagd en is volledig gratis. Wanneer er boeken verloren of beschadigd zouden zijn, dan is de school daarvoor verantwoordelijk, tenzij er andere afspraken gemaakt worden met de leerling en zijn/haar ouders.  
De klassenkaart staat niet op naam van de leerkracht, maar op naam van de school. Ben je nieuw of vervang je iemand tijdelijk, vraag dan zeker even naar de klassenkaart van je voorganger.

Rondleiding

Wil je graag met je klas een rondleiding volgend in de bib, met specifieke aandacht voor je doelgroep? Vraag een rondleiding aan via het aanvraagformulier. Een rondleiding duurt maximum 40 minuten.

Uitleenbezoek

foto van kinderen die lezen op houten trap

Wil je met je klas of school op bezoek komen in de bib om boeken uit te lenen? Dat kan! Voor een uitleenbezoek reken je maximum 40 minuten. In die tijd kunnen de kinderen boeken kiezen en is er nog tijd om te lezen op de houten trap van de bib. Controleer hier of het moment dat voor jou past nog vrij is. Klasbezoeken kunnen doorgaans op maandag voor- en namiddag, woensdag voormiddag en vrijdag voormiddag. Voor preciezere mogelijkheden check je best even onderstaande kalender.


Een moment gevonden? Stuur dan een mailtje naar jeugdbib@stgilles.brussels en we bevestigen de afspraak of stellen een ander moment voor. Je afspraak wordt daarna aan de kalender toegevoegd. 

Heb je een speciaal verzoek? Kan je klas niet naar de bib komen door een corona kleurcode van de school, maar wil je toch in contact blijven met de bib? Laat het ons dan zeker weten, dan kijken we samen wat mogelijk is.

Bieblo


Voor elke leerling het juiste boek. Vanaf nu helpt Bieblo jou bij die opgave. In enkele klikken of swipes krijg je 8 boekentips die passen bij de interesses en leeftijd van het kind. Extra handig is dat alleen boeken getoond worden die op dat moment in de bib aanwezig zijn.

Zelf eens testen? https://bieblo.be/#/sintgillis/sint-gillis

tekening van bieblo met uil

Eén boek voor heel de klas

Wil je met de hele klas hetzelfde boek lezen, ook dat kan! We beschikken over enkele pakketten die je kan uitlenen met je klaskaart. De titels die we momenteel ter beschikking hebben vind je hieronder.

Kamishibai

Zin om zelf aan de slag te gaan met vertelplaten? Hieronder vind je alle verhalen die we ter beschikking hebben. Je kan zowel de vertelplaten als het Japanse verteltheatertje uitlenen met je klaskaart.

Voorleesboeken

Hieronder verzamelden we de beste boeken om voor te lezen. 

Boekenbende aan huis

De Boekenbende aan huis is een "voorlees-op-maat-project" van de Brusselse bibliotheken waarbij een voorlezer vijf of tien weken na elkaar boeken en verhalen gaat brengen bij kinderen uit de 3de kleuterklas.

boekenbende aan huis beeld
Wil je meer weten?

Jeugdboekenmaand

Ook in de bibliotheek wordt Jeugdboekenmaand uitgebreid gevierd in de maand maart. We nodigen klassen uit om te komen luisteren naar leuke vertellingen. 

Banner met het campagnebeeld voor de jeugdboekenmaand van 2020
Alles weten?