Boek
Nederlands

Er is er maar één

Toon Tellegen (auteur)
+1
Er is er maar één
×
Er is er maar één Er is er maar één

Er is er maar één

Bundel met 32 eerder verschenen filosofische dierenverhalen over de uniciteit van mensen en hun plaats in de groep, op klein formaat.
Extra onderwerp
verhalen
Titel
Er is er maar één
Auteur
Toon Tellegen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij BV, 2020
95 p.
ISBN
9789021422718 (hardback)

Besprekingen

Eerder verschenen filosofische dierenverhalen (32 in totaal), samengebracht in een klein, handzaam meeneemformaat. De met zichzelf ingenomen kikker wordt eerst de mond gesnoerd met een demper, maar uiteindelijk geaccepteerd om wie hij is. De grijze muis wil schitteren met een alles veranderende toespraak, maar durft niet. Tussen deze twee tegenpolen bewegen andere menselijke eigenschappen, emoties en gedragingen, zoals de schildpad zonder mening, de spijt van de kreeft en de slimheid van de mier tegenover de vraatzucht van de beer. Subtiel samenspel van ogenschijnlijk eenvoudige, soms absurdistische, verhalen. Bij herlezen vallen steeds nieuwe verbanden op. Het geheel vormt een spiegel van de menselijke ziel. Veel vragen, geen pasklare antwoorden. Wat is tijd? Kun je jezelf veranderen? De olifant blijft klimmen en vallen. De rode draad is de eigenheid van iedereen. De paradox: iedereen wil ook lid zijn van de groep, gesymboliseerd door samen willen dansen en verjaardagen vieren. Techn…Lees verder

Over Toon Tellegen

CC BY 2.0 - Foto van/door axesjazzpower

Antonius Otto Hermannus (Toon) Tellegen (Brielle, 18 november 1941) is een Nederlandse schrijver, arts en dichter die vooral bekend is om zijn kinderboeken. Vooral zijn dierenverhalen rond de mier en de eekhoorn zijn erg geliefd en worden ook door volwassenen graag gelezen vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang.

Biografie

Tellegen, telg uit het geslacht Tellegen, studeerde geneeskunde in Utrecht en vestigde zich na een verblijf van drie jaar in Kenia als huisarts in Amsterdam. Na al een aantal jaren gedichten voor volwassenen te hebben geschreven, begon hij verhalen voor zijn kinderen te schrijven. In 1984 verscheen zijn eerste kinderboek, Er ging geen dag voorbij: negenenveertig verhalen over de eekhoorn en de andere dieren. In de verhalen van Tellegen spelen dieren als de mier en de eekhoorn vaak de hoofdrol. De verhalen zijn vaak filosofisch van aard. Enkele boeken zijn met prijzen bekroond.

Lees verder op Wikipedia