Boek
Nederlands

Sneeuw op de vensterbank : verhalen, liedjes en gedichten voor de winter, sint en kerst

Rotraut Susanne Berner (illustrator), Jacques Dohmen (samensteller)

Sneeuw op de vensterbank : verhalen, liedjes en gedichten voor de winter, sint en kerst

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Aan de hand van de thema's winter, herfst, Kerstmis en overige feestdagen in de winter zijn verhalen, gedichten, versjes en liedjes opgenomen. Met kleurentekeningen. Voorlezen vanaf ca. 4 jaar; zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Titel
Sneeuw op de vensterbank : verhalen, liedjes en gedichten voor de winter, sint en kerst / met tek. van Rotraut Susanne Berner ; uitgezocht door Rotraut Susanne Berner en Jacques Dohmen
Illustrator
Rotraut Susanne Berner
Samensteller
Jacques Dohmen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Apfel, Nuss und Schneeballschlacht
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2002
118 p. : ill.
ISBN
9789045100135

Besprekingen

Een lijvig, heel mooi en luxueus ingebonden boek, dat is de eerste indruk die Sneeuw op de vensterbank nalaat. Dit gevoel van "prachtig" houdt doorheen het hele boek stand, waarin vooral de kleurrijke, fantasievolle prenten van Rotraut Susanne Berner op elke pagina als het ware uit het boek springen.

In de oorspronkelijke Duitse versie verzamelde Berner gedichten, liedjes en verhalen rond de wintertijd. Eigenlijk beginnen de verhalen in de herfst en eindigen ze op het einde van de winter, als de eerste lentekriebels opduiken. Voor de Nederlandse versie paste de uitgever van Querido, Jacques Dohmen, het oorspronkelijke boek grondig aan. Zo werden verhalen over de Adventstijd, die in Duitsland een veel belangrijkere rol speelt dan bij ons, geschrapt. Er werden Sinterklaasverhalen en -liederen aan toegevoegd, o.a. van Wim Hofman en Bart Moeyaert. Vreemd is evenwel dat Dohmen ook de Halloweenverhalen schrapte, hoewel dit feest sinds enkele jaren ook in Vlaanderen enthousias…Lees verder
In deze gevarieerde, mooi uitgevoerde, bundel zijn verhalen, gedichten, versjes en liedjes opgenomen rondom de herfst en de winter. Het boek is opgebouwd aan de hand van vier thema’s: herfst, winter, Kerstmis en overige winterfeestdagen. Elk thema begint met een tekstloos, getekend verhaal. Van bekende liedjes is ook de muzieknotatie opgenomen. De bijdragen zijn van bekende (o.a. Paul Biegel, Ienne Biemans en Annie M.G. Schmidt) en minder bekende auteurs (als Marie Boddaert, Hans Manz en Jürg Schubiger). Er zijn meer dan 100 kleurige, sfeervolle, illustraties opgenomen waarop veel te zien is. Wisselend van grootte en gedrukt op mooi papier vormen ze een goede samenhang met de tekst. Op de blauw/groene omslag, met rood linnen rug, is een ijsbeer te zien met enkele mensen/dieren die een relatie met de herfst of winter hebben. De uitgave is voorzien van inhoudsopgave en bronvermelding. Geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf ca. 4 jaar. Om zelf te lezen vanaf ca. 8 jaar en veel ouder.

Over Rotraut Susanne Berner

Rotraut Susanne Berner (Stuttgart, 26 augustus 1948) is een Duits schrijfster en illustrator van kinderboeken.

Leven

In 1975 studeerde Berner af als grafisch vormgever in München. Sinds 1977 is ze als zelfstandig illustrator en vormgever aan de slag. Haar man, Armin Abmeier, overleed in 2012. Hij is in haar zoekboeken vereeuwigd als ‘Armin de boekhandelaar’.

Werk

De loopbaan van Berner is vergelijkbaar met die van Wolf Erlbruch, een andere bekende Duitse illustrator. Ze behoren tot dezelfde generatie en beginnen hun carrière met het illustreren van boekcovers en verhalen van andere auteurs. Pas later schrijven ze eigen verhalen die ze ook illustreren.

Berner valt voor het eerst op in Nederland en België door haar illustraties in Mijn vader van Toon Tellegen uit 1994. In 1997 maakt ze van De telduivel van Hans Magnus Enzensberger een succes door de spitsvondige tekeningen. In…Lees verder op Wikipedia