Boek
Nederlands

Stop! Monsters!

Mark Janssen (auteur)

Stop! Monsters!

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Twee zusjes gaan met de bakfiets op weg. Onderweg versperren gigantische monsters hen de weg. De meisjes mogen pas verder als ze iets betalen. Maar ze hebben alleen een bakfiets vol oud ijzer. Kunnen ze de monsters daar blij mee maken? Groot tekstloos prentenboek met uitbundig gekleurde tekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Griezels
Extra onderwerp
prentenboeken, monsters
Titel
Stop! Monsters!
Auteur
Mark Janssen 1974-
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, © 2019
[28] p. : ill.
ISBN
9789047711483 (hardback)

Besprekingen

Dit vrijwel tekstloze prentenboek bevat slechts één woord: Stop! Dat roepen dreigend de grote, angstaanjagend wijzende monsters naar twee zusjes die een bakfiets vol oud ijzer willen wegbrengen. Elke keer moeten ze een monster iets betalen om te passeren. Zo mogen ze verder, maar wordt hun lading steeds minder omvangrijk (want ze betalen met hun oude troep). Bij het laatste monster is de bak leeg. Wat nu? De twaalf kleurrijke prenten in aquarel-schildertechniek tonen het verloop van de dag van zonsopgang tot zonsondergang in een exotische omgeving. Door het grote formaat is het boek zeer geschikt voor groepsgebruik. Ook omdat de monsters, die bijna het landschap lijken te vormen, van veraf goed tot hun recht komen. Maar net als in de eerdere prentenboeken (waaronder het veelgeprezen tekstloze ‘Eiland’*) van beelddenker Mark Janssen, is het ook interessant om de details te bekijken. Hoe langer je lijkt, hoe meer je ontdekt. Bijvoorbeeld de bijzondere diertjes die zich rond de monsters …Lees verder

Stop! Monsters!

Stop!

Meer heeft Mark Janssen niet nodig om zijn nieuwe prentenboek van een verhaal te voorzien.In dit avontuur volgen we twee niet nader genoemde meisjes die met een fiets vol ijzer-afval naar de schroothoop trekken. Al snel worden ze tegengehouden – Stop! – door een groot monster. In een mum van tijd toveren ze uit hun bakfiets allerlei ijzerwerk tevoorschijn en knutselen ze het tot een ketting voor het monster. Die is er zo gelukkig mee dat hij de meisjes doorlaat. Even later ontplooit zich eenzelfde scenario met een volgend monster – Stop! Daarvoor wordt van een oude kachel een pijp gefabriceerd. Wat verder maken ze voor nóg een monster – Stop! – een bril van een oude fiets. Zo gaat het door tot uiteindelijk (letterlijk) de hele fiets is weggegeven.Het verhaal is simpel, iets wat ruimte geeft voor eigen invulling, interpretatie of fantasie, maar ook om de focus volledig te vestigen op de illu…Lees verder

Over Mark Janssen

Marcus Jacques Agnes (Mark) Janssen (Eijsden, 24 juli 1974) is een Nederlandse illustrator.

Hij studeerde aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht. Na zijn afstuderen in 1997 vestigde hij zich als fulltime illustrator in Valkenburg a/d Geul, waar hij een atelier aan huis heeft.

Mark maakt illustraties voor zowel kinderen als voor volwassenen. Vanaf zijn eerste kinderboek Mijn vriend de sjeik van Ulf Stark (Lemniscaat 1997) tot aan 2016, werkte hij aan 350 kinder- en prentenboeken voor bijna alle grote Nederlandse en Belgische uitgeverijen. Heel wat van zijn boeken vonden reeds hun weg naar het buitenland en werden vertaald in meer dan tien talen. Ondertussen verschenen ook de eerste boeken voor beginnende lezers waarvoor hij zowel de tekst als de tekeningen leverde.

Lees verder op Wikipedia