Boek
Nederlands

Een heel jaar feest

Guy Daniëls (auteur), Dominique Mertens (illustrator)
Een groep kinderen wordt gevolgd tijdens de verschillende feesten van het jaar: carnaval, Pasen, Halloween, Sinterklaas en Kerstmis. Met spelletjes, rijmpjes, verhaaltjes, kijkplaten en knutselideeën.
Onderwerp
Feesten, Spelen, Knutselen
Titel
Een heel jaar feest
Auteur
Guy Daniëls
Illustrator
Dominique Mertens
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2011
[90] p. : ill.
ISBN
9789044813067 (hardback)

Besprekingen

Een heel jaar feest is volgens een vast stramien opgebouwd.  Eerst krijgen we een vers over het betreffende feest en vervolgens komen er twee bladzijden vol kleine illustraties die iets met het feest te maken hebben. Onder elke illustratie staat een tweeregelig rijmpje dat de afbeelding becommentarieert. Dan volgt een zoekplaat onder de titel ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet…’, met daaronder de te zoeken voorwerpen. Dan is er nog een verhaal rond het thema en ten slotte krijgen we twee bladzijden knutselactiviteiten waarmee kleuters en jonge kinderen onder begeleiding aan de slag kunnen. Voorbeelden hiervan zijn een paaskuiken voor op je hoofd, een Sinterklaaskalender, een griezelboom voor Halloween of een houten omhangpaard voor carnaval.
Hoewel er geen sprake is van een doorlopend verhaal probeert samensteller Guy Daniëls toch structuur aan te brengen door het boek te beginnen met een ochtendritueel en af te sluiten met een avondritueel. Daarmee is de cirkel rond – de k…Lees verder
Beginnend bij carnaval, komen bekende familiefeesten van een heel jaar voorbij: carnaval, Pasen, halloween, Sinterklaas en Kerstmis. Ieder feest begint met een gedicht, daarna over twee pagina’s verspreide tekeningen met tekst die met het feest te maken hebben, vervolgens een grote zoekplaat over twee bladzijdes, knutselideeën en tot slot een verhaaltje. Vijf kinderen zijn de hoofdpersonen en worden aan het begin van het boek voorgesteld. De tekeningen in dit rijk geïllustreerde jaarboek, zijn kleurig, met zachte tinten, die zorgen voor een ‘warme’ sfeer; er is veel aandacht voor details. De zoekplaten vormen een uitdaging en de knutselideeën zijn origineel, bruikbaar en goed door kinderen uit te voeren (met hulp). De tekst, met name van de gedichtjes, is wat geforceerd en ouderwets, maar wel te begrijpen voor jonge kinderen. Een inhoudsopgave ontbreekt. Al met al een aardige aanvulling binnen de categorie ‘feesten door het jaar’, waarin de tekeningen en de activiteitenpagina’s de ste…Lees verder

Een heel jaar feest

Na 'Een heel jaar lang' nu ook 'Een heel jaar feest'. In het vorige boek werden de vier seizoenen onder de loep genomen, nu wordt hetzelfde gedaan met de verschillende feesten. De opbouw is gelijkaardig aan de opbouw van het vorige boek. Eerst wordt het feest geïntroduceerd met een gedicht, vervolgens een paar prenten en een grote zoekplaat, een verhaal mooi in het thema en tot slot een aantal knutselopdrachtjes.
Zorgvuldig informatief en leuk om in de klas te gebruiken, maar het geheel mist een beetje schwung. De gedichtjes kunnen origineler en vooral de vormgeving kon wat hedendaagse accenten gebruiken, alleen al wat kleurgebruik betreft.