Boek
Nederlands

Hogere natuurkunde

Ellen Deckwitz (auteur)
Bundel gedichten met daarin beelden van vier generaties Indische Nederlanders in reisverhalen, mythen en getuigenissen.
Onderwerp
Nederlands-Indië
Titel
Hogere natuurkunde
Auteur
Ellen Deckwitz
Taal
Nederlands
Editie
5de dr.
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Pluim, 2020
80 p.
ISBN
9789492928054 (paperback)

Besprekingen

Nederlands-Indië leeft voort in de gedachtenis van velen en heeft ook in de literatuur, van Daum tot Hella Haasse, zijn neerslag gevonden. In dit bundeltje, deels reisverhaal, deels mythe, deels getuigenis, roept Ellen Deckwitz, de laatste van vier generaties Indische Nederlanders, beelden op van haar overgrootmoeder, grootmoeder, moeder en haarzelf. In een hotel in Bandung, eens het huis van haar familie, rijst voor haar geestesoog de bevalling van haar overgrootmoeder op, en ook ziet zij haar grootmoeder: 'Ze was drie meter lang en trots / op haar huid / die nooit bruin werd, die gevaccineerd leek / tegen de zon'. Ze hoort ook vreselijke verhalen over het Jappenkamp en ze ziet haar moeder voor zich: 'rug gekromd als een vraagteken, / van het raden naar wat je wordt bespaard / door er niet met je over te praten'. Mooi is haar herinnering aan echo's 'die het verleden overleverden / Vertelden over een stuk van Liszt / dat mijn grootmoeder uit haar hoofd had geleerd'. Een bundeltje, met…Lees verder

Altijd en overal klinkt oma's stem

Janita Monna schrijft wekelijks over poëzie voor Trouw.

Die titel is schitterend. 'Hogere natuurkunde' verwijst naar een natuurkunde les in 1998, een les over geluid en dode kamers. Een zestienjarige puber zit er matig geïnteresseerd bij. 'blablablablabla'.

Tot de docent vertelt van een dode kamer ergens in Minnesota, waar de geluidssterkte zelfs negatief is. "Dat er onder stilte nog veel meer stiltes zitten." Die natuurkunde les is niet langer abstract, maar gaat over haar familie: "mijn thuis puilt uit van hogere natuurkunde, / ik stam af van de allergrootste dode kamer". En ze vertelt van haar opa die 'talloze verhalen' absorbeerde, en zweeg. Een stilte die zij een paar regels verder in plastische taal opzij kiepert: "zijn autopsie werd een bende. Al dat lawaai dat er opeens uit kwam".

'Hogere natuurkunde' is de nieuwe dichtbundel van Ellen Deckwitz, gestoeld op haar eigen familieverleden. Een zoektocht naar het Indiëverhaal van haar grootmoeder, en hoe dat in haar eigen leven doorwerkte. Anders dan opa zweeg …Lees verder

Over Ellen Deckwitz

CC BY 2.0 - Foto van/door Sebastiaan ter Burg from Utrecht, The Netherlands

Ellen Deckwitz (Deventer, 20 mei 1982) is een Nederlandse dichteres, schrijfster, theatermaakster en columniste. Ze schrijft onder meer voor NRC Next, NRC Handelsblad en De Morgen.

Leven en werk

Deckwitz groeide op in Borne. Ze studeerde Nederlands in Groningen en voltooide daarnaast een Research Master in de Literatuur- en Cultuurwetenschap. Ze studeerde af op de representatie van 9/11 in literatuur.

Ze draagt haar poëzie voor in binnen- en buitenland, onder andere op Lowlands, de Nacht van de Poëzie, Poetry International en in De Wereld Draait Door. Daarnaast verschijnt haar werk in verschillende literaire tijdschriften en bloemlezingen en is een gedeelte vertaald en gepubliceerd in het Duits, Zweeds, Engels, Arabisch, Mongools, Chinees en Frans.

Ze werkte onder meer samen met het Scapino Ballet, Spinvis en het Nederlands Blazers Ensemble. Sinds 2009 maakt ze deel uit van de band A…Lees verder op Wikipedia