Dvd
Meertalig

Transit

Christian Petzold (regisseur), Paula Beer (acteur), Franz Rogoswki (acteur)

Transit

Christian Petzold (regisseur), Paula Beer (acteur), Franz Rogoswki (acteur)
Een Duitse vluchteling die op het laatste moment uit Parijs kan ontsnappen probeert vanuit Marseille naar Mexico te ontkomen.
Titel
Transit
Regisseur
Christian Petzold 1960-
Acteur
Paula Beer Franz Rogoswki
Naar het werk van
Anna Seghers 1900-1983
Taal
Meertalig, Frans, Duits
Uitgever
Imagine, © 2018
1 dvd-video
Oorspr. opname
2018
Speelduur
101 min.
Aantekening
Afwisselend Duits en Frans gesproken Nederlands ondertiteld Gebaseerd op de roman van Anna Seghers
EAN
5425037941136
mooov

Besprekingen

Drama van Christian Petzold (Phoenix; Barbara), gebaseerd op de autobiografische roman uit 1944 van Anna Seghers. Petzold vertelt hetzelfde verhaal, maar verplaatst het van 1940 naar een onbestemd heden. George (Franz Rogowski) is een Duitse vluchteling die op het laatste moment uit Parijs kan ontsnappen. Per goederentrein komt hij aan in Marseille, met in zijn bagage een manuscript, brieven en een visum van de bekende Duitse schrijver Weidel. George wordt op de ambassade van Mexico aangezien voor Weidel en terwijl hij wacht op transitvisa, zwerft hij door de stad en komt in contact met Marie (Paula Beer), de vrouw van Weidel. De recensenten geven 3-4 sterren. Eric Le Duc (Telegraaf 27-9-’19): ‘(…) Het is een ingenieuze verteltruc van de regisseur die uiteindelijk wat teleurstellend uitpakt. Want ondanks zijn engagement is Transit een trage, warrige en klinische puzzel over oorlog, politiek en liefde geworden. Belinda van de Graaf (Trouw 27-9-’19) ziet geweldige acteurs en concludeert…Lees verder

Over Christian Petzold

Christian Petzold (1677–1733) was een organist en componist uit Duitsland. Hij werd geboren in Weißig bij Königstein en overleed (waarschijnlijk) in Dresden, waar hij hoforganist was.

Petzold is vooral bekend door twee stukken van zijn hand, die later in het gezin van Johann Sebastian Bach anoniem werden overgenomen in het tweede Notenbüchlein für Anna Magdalena Bach. Tot 1979 werden de composities no. 4 en no. 5 – Menuet in G groot (BWV Anh. 114) en Menuet in g klein (BWV Anh. 115) – dan ook aan Bach toegeschreven. Hans-Joachim Schulze, musicoloog bij het Bach-Archiv te Leipzig, heeft kunnen vaststellen dat ze afkomstig zijn uit een klavecimbelsuite van Christian Petzold.

Petzolds Menuet in G groot geniet in Nederland en België onder meer bekendheid doordat pretpark de Efteling deze compositie laat klinken uit de muzikale paddenstoelen in het sprookjesbos.

Lees verder op Wikipedia