Boek
Nederlands

Als ze het over Marokkanen hebben

Arnon Grunberg (auteur)
+1
Als ze het over Marokkanen hebben
×
Als ze het over Marokkanen hebben Als ze het over Marokkanen hebben

Als ze het over Marokkanen hebben

Genre:
Herdennkingsrede Nationale Dodenherdenking 4 mei 2020 door de Nederlandse schrijver, met enkele andere teksten waarin hij waarschuwt tegen onverdraagzaamheid.
Extra onderwerp
Sociale ethiek ; opstellen
Titel
Als ze het over Marokkanen hebben
Auteur
Arnon Grunberg
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2020
112 p.
ISBN
9789021424880 (hardback)

Besprekingen

Het getuigt van naïviteit te geloven dat zij die zich tegen een bepaalde minderheid keren, zich niet uiteindelijk tegen alle minderheden zullen keren. Dat wilde Arnon Grunberg onder de aandacht brengen toen hij de herdenkingsrede uitsprak in een lege Nieuwe Kerk in Amsterdam tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei 2020. Het leverde hem veel lof maar ook doodsbedreigingen op. Volgens hem rust juist in deze geseculariseerde tijden een speciale verantwoordelijkheid op Kamerleden en ministers om het goede voorbeeld te geven en om altijd voor ogen te houden dat de staat noodzakelijk is, maar ook een potentieel kwaad dat met achteloze vanzelfsprekendheid mensen en bevolkingsgroepen kan vermorzelen. Dit boekje bevat naast zijn 4-meivoordracht nog drie andere lezingen en publicaties van zijn hand in 2020. Het resultaat is een eloquente, messcherpe en ijzige waarschuwing tegen naïviteit, onverdraagzaamheid en het reduceren van mensen tot de groep waartoe ze zouden behoren.

Over Arnon Grunberg

Arnon Grunberg (officieel: Arnon Yasha Yves Grünberg, Amsterdam, 22 februari 1971) is een Nederlandse schrijver. Hij schrijft meestal onder de naam Arnon Grunberg, maar maakte ook enige tijd gebruik van het heteroniem Marek van der Jagt. Van maandag 29 maart 2010 tot en met woensdag 16 mei 2018 schreef hij een dagelijkse column Voetnoot op de voorpagina van de Volkskrant.

Biografie

Tot 1994

Grunberg is afkomstig uit een gezin dat zwaar getraumatiseerd is door de Tweede Wereldoorlog. Zijn moeder Hannelore Grünberg-Klein (1927-2015) overleefde Auschwitz, waar ze naar eigen zeggen betrekkelijk goed behandeld was. Zijn vader zat op talrijke adressen ondergedoken. Arnon Grunberg heeft één oudere zus, Maniou-Louise (1963). In 1982 emigreerde zijn zus naar Israël, waar zij inmiddels met haar gezin in een nederzetting nabij Ramallah een strikt orthodoxe levensstijl vo…Lees verder op Wikipedia